Orkesten & Dirigenten

The Academy of Ancient Music

De oorspronkelijke Academy of Ancient Music, die in 1726 opgericht werd, hield zich in de eerste plaats bezig met de studie en de uitvoering van "oude" muziek." Oude muziek" werd toen als volgt gedefinieerd: alles wat minstens één eeuw vroeger gecomponeerd was. Maar al heel vlug werd daarvan afgeweken en werden er meer eigentijdse componisten aan toegevoegd, onder wie Händel de meest bekende was. De moderne versie van de Academy of Ancient Music kreeg vorm in 1973 en dit door toedoen van Christopher Hogwood. Hij wilde het publiek de muziek laten beleven, zoals die moet geklonken hebben in de tijd toen ze gecomponeerd werd. Het ensemble brengt specialisten samen uit alle takken van de barok- en klassieke stijl. Andere dirigenten dan Hogwood komen ook aan bod en in 1996 werd Paul Goodwin aangesteld als co-dirigent en werd Andrew Manze tot co-directeur benoemd. The Academy of Ancient Music heeft vooral bekendheid verworven door haar pionierswerk op het vlak van de opnames onder het Decca/L’Oiseau Lyre label. Die medewerking verwekte meerdere eerste integrale opnames op oude instrumenten: de symfonieën van Mozart, de pianoconcerto’s (met Robert Levin) en symfonieën van Beethoven. Momenteel staat de volledige reeks pianoconcerto’s van Mozart op stapel, met Robert Levin op piano-forte, die de cadensen improviseert. Op het gebied van de opera werden verschillende opnames van The Academy of Ancient Music beloond (o.a. La Clemenza di Tito van Mozart met Cecilia, L’Orfeo van Haydn en Rinaldo van Händel). Sedert 1997, onder leiding van Paul Goodwin en Andrew Manze heeft de Academy of Ancient Music ook een opnamecontract afgesloten met Harmonia Mundi USA, met als resultaat geprijsde opnames van J.S. Bach, Vivaldi en Haendel. Er werden ook reeds heel wat opnames voor video- en TV-programma’s gemaakt. De AMM treedt vaak in het buitenland op. Een merkwaardig punt is ook dat het ensemble zich nu aan het hedendaags repertoire toewijdt, dank zij een reeks bestellingen: recente wereldcreaties van John Tavener (o.a. Eternity Sunrise) kregen al een warm onthaal.

 

Paul Goodwin

Paul Goodwin staat al jaren bekend als één van de beste barokhoboïsten van zijn generatie. Maar intussen heeft hij vooral naam gemaakt als dirigent. Naast zijn taak van hoofddirigent van het English Chamber Orchestra, heeft hij als co-dirigent van de Academy of Ancient Music reeds grote successen behaald (Zaïde en Requiem van Mozart, tournees, BBC Proms…). Paul Goodwin en de AAM hebben met Harmonia Mundi USA een exclusiviteitscontract afgesloten. Deze samenwerking heeft onder meer geleid tot de opname van kerstmuziek van Schütz en zijn tijdgenoten, van de opera Zaïde van Mozart en van Eternity’s Sunrise van John Tavener. Paul Goodwin dirigeert geregeld andere orkesten, o.a. het St. Paul Chamber Orchestra, het Ulster Orchestra en het City of Birmingham Symphony Orchestra. Dat hij een passie heeft voor opera blijkt onder meer uit zijn producties van Le Nozze di Figaro en Il Rè Pastore voor Opera North, Agrippina (Händel) in Karlsruhe, Amadigi (Haendel) met de Academy of Ancient Music voor de Opéra-Comique van Parijs of L’isola disabitata van Haydn in Lissabon. Als recente projecten vermelden we Poro van Haendel op het Haendel Festival in Halle, Orfeo van Gluck in de Opera van Halle en L’Incoronazione di Poppea van Monteverdi in Athene. Ook als koorleider heeft hij verschillende projecten op stapel staan, onder meer met het Nederlands Kamerkoor en het Tallis Chamber Choir. Paul Goodwin besteedt daarnaast veel tijd en energie aan educatieve projecten: hij is directeur van het orkest en van de barokopera aan de Internationale Zomerschool van Dartington. Bovendien heeft hij ook met het Spaanse Jeugdorkest (JONDE), het Britten-Pears Orkest en het barokorkest van de Europese Unie gewerkt. Paul Goodwin waagt zich momenteel ook aan een boeiend experiment: hij test de combinatie uit van oude instrumenten met hedendaagse muziek. Hij heeft voor de AAM een reeks hedendaagse werken besteld. De première van Eternity’s Sunrise van John Tavener in april 1999 was dan ook een internationaal succes; Total Eclipse, van dezelfde componist, gaat in 2000 in première op het Festival van de Stad Londen, waarna de opname ervan volgt.

Het Symfonieorkest van de Munt

Naast zijn activiteiten als operaorkest van de Koninklijke Muntschouwburg, brengt het Symfonieorkest van de Munt elk seizoen een symfonische cyclus in het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) en in deSingel (Antwerpen). Toen Gerard Mortier in 1981 directeur werd van de Munt, werd het orkest grondig gereorganiseerd en uitgebreid tot 96 musici. Sindsdien heeft het orkest zijn polyvalentie bewezen, zowel op het podium als in de orkestbak. Onder leiding van sir John Pritchard en later van Sylvain Cambreling heeft het ensemble zich gespecialiseerd in een repertoire, dat de Munt een grote uitstraling bezorgd heeft: werken van Mozart, Verdi, Janácek, Wagner en van componisten als Hans Zender of Philippe Boesmans, maar ook symfonische werken, van Haydn tot hedendaagse muziek. Zo gaat het Symfonieorkest van de Munt regelmatig op tournee in Europa, in de meest prestigieuze zalen en op de grote Festivals (Wiener Festwochen, Festival van Edinburgh, Festival Estival de Paris...). In 1992 vertrouwde de nieuwe Muntdirecteur Bernard Foccroulle de muzikale leiding van het Symfonieorkest van de Munt toe aan de jonge Amerikaan Antonio Pappano, die meteen ook tot muziekdirecteur werd benoemd. Die samenwerking werd buitengewoon succesvol, zowel wat betreft operarepertoire als oratorio's en symfonische werken. Het Muntorkest speelt regelmatig onder de leiding van bekende gastdirigenten. Onder de leiding van Sylvain Cambreling heeft het verschillende opnamen gemaakt, waaronder Lucio Silla en La Finta Giardiniera van Mozart, Les Contes d'Hoffmann van Offenbach, Simon Boccanegra van Verdi en Reigen van Boesmans. Recent werd het oratorium Elias (Mendelssohn), The Turn of the Screw (Britten) en Manon (Massenet) opgenomen onder de leiding van Antonio Pappano.

Marc Soustrot

Marc Soustrot, de muziekdirecteur van de stad Bonn, werd in 1949 in Lyon geboren. Aan het conservatorium van zijn stad en aan het "Conservatoire National Supérieur de Paris" heeft hij het diploma behaald voor piano, trombone, compositie, kamermuziek en orkestleiding. Op de internationale wedstrijden voor dirigenten in London en Besançon heeft hij de Eerste Prijs behaald. Van 1976 tot 1994 heeft hij het "Orchestre Philharmonique des Pays de la Loire" geleid en tegelijk was hij muziekdirecteur van de operahuizen van Nantes en Angers. Als dirigent wordt hij uitgenodigd in Europa (Noorwegen, Italië, Spanje, Groot-Brittannië…), de Verenigde Staten, Japan, Australië en Zuid-Africa, o.m. met de filharmonische orkesten van Oslo, Tokio, Tel Aviv, Bamberg en Rotterdam. Marc Soustrot heeft talrijke vermaarde muzikanten en zangers gedirigeerd, onder wie Mstislav Rostropovich, Régine Crespin, José Van Dam, Maurice André, Jean-Pierre Rampal, James Bowman, Ruggiero Raimondi, Katia Ricciarelli, Leontine Price, Bruno Gelber, Christa Ludwig, Birgit Fassbender, Nicolaï Gedda en Janet Baker. Vanaf 1996 staat ook het Brabant Orkest in Eindhoven onder zijn leiding-met o.a. een toernee in de Verenigde Staten in 2001-, alsook dat van de "Beethovenhalle" in Bonn met dewelke hij naar Japan vertrekt.

 

© 2000, Cyprès - Design: E.Media